2024. már 20.

Miskahuszár szobra, Pákozd

írta: Távolban lépkedő
Miskahuszár szobra, Pákozd

2022 nyarán végre sikerült eljutnom a Velencei-tóra, igaz gyerekkoromban is voltunk ott a családdal, bár semmire sem emlékszem belőle. De idén nem is nyaralni és pihenni mentem a tóhoz, hanem, hogy a 4 állomásos tervem egyik fejezeteként körbebiciklizzem azt egy kedves kárpátaljai lány barátommal. Barátaimmal évek óta tervezzük a 4 nagyobb magyarországi tó körbetekerését, de ezek éveken át csak tervek maradtak. Idén azonban erőt vettem magamon és nekiláttam a terv megvalósításának, hiszen rövid ahhoz az élet, hogy csak önmagában tervezgessünk. A legkönnyebb tóval kezdtem, mely a tradicionális tó körbebiciklizések közül a legrövidebb távú. Hallgatva a tanácsokra, az óramutató járásával ellentétes irányba tekertük körbe a tavat és az északi oldalon egy kis kitérőt tettünk Miskahuszár szobrához.

295811550_912919093443861_3205398492980826803_n.jpg

Miskahuszár szobra az M7 autópálya mellett, Pákozdon található, azon belül is a Bogár halmon. A mondák szerint ezen a helyen állt Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy 1848 szeptemberében.

A szobor a magyar huszár szimbóluma, ennek a magyar katonai hungarikumnak az emlékműve, amely a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. Egyben a győztes magyar katona jelképe is, mivel a pákozdi diadal helyén áll és arra emlékeztet: a huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére.

A 13.01 méter magas szobor 12 év alatt készült el. A szobor tervezése és kivitelezése közel 100 millió forintot emésztett fel, mely teljes mértékben magántőke volt egy fillér közpénzt nem használtak fel hozzá. A szobortest 70, a talapzat 80 tonnányi betonból készült. Talapzata 120 tonnát nyom összesen a tetemes vasalatnak köszönhetően. A szobor betonszerkezetét mintegy 3,5 tonna rúdacél betonvas stabilizálja.

A szobor tulajdonosa a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A terület üzemeltetője a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. Látogatása ingyenes.

 

Szólj hozzá

Utazás Történelem Velencei-tó Pákozd Túrázás Miskahuszár szobra