2024. feb 07.

Halász-kastély, Kápolnásnyék

írta: Távolban lépkedő
Halász-kastély, Kápolnásnyék

Régen ejtettem szót – illetve billentyűzetet – a 2022-ben teljesített Velencei-tó körbebiciklizésem fontosabb állomásainak bemutatásáról. A 3 naposra tervezett hétvégémen az első nap megérkeztem Gárdonyba, lepakoltam, elfoglaltam a szállást, biciklit béreltem és már útnak is indultam. A tó körbetekerését másnapra terveztük kárpátaljai lány ismerősömmel, így amíg ő munkában volt, én addig felfedeztem a környék látnivalóit. Természetesen a kastélyok sem maradhattak ki, így egészen Kápolnásnyékig karikáztam, hogy megnézzem az ott található Halász-kastélyt.

img_20220624_140024.jpg

A birtokról:

A kastély honlapja szerint Kápolnásnyéki Balassa András 1703-ban örök áron eladta nyéki és pettendi birtokait nagygyőri Kutas Istvánnak és Ferenczy Györgynek. A Kutas családnak hét lánya volt, így birtokai hétfelé oszlottak leányági öröklés révén. Így jutottak a chernelházi Chernel, a Telegdi Csanády, a Kazay, a Jablonczay, a Székely, a kenesei Kenessey és a Ravazdy családok egyenként 1000 katasztrális holdnál nagyobb földterületekhez. Ezen családok egyik örököse volt a Saáry família, amelynek Julianna nevű tagja nagysarlói Magyary-Kossa Péter felesége lett. Lányuk, Magyary-Kossa Anna kezével került a Dabasi Halász Sámuel kezére a birtok a XIX. század első felében. A Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéből származó, rendkívül kiterjedt, 1669-ben nemesi címet nyert Dabasi Halász-család nemesi levelét 1818-ban hirdették ki Fejér vármegyében. Kápolnásnyékre a XIX. század elején költöztek, amikor Dabasi Halász Sámuel feleségül vette Magyary-Kossa Annát, és ezzel a kápolnásnyéki birtok tulajdonosa lett.

A kastélyról:

A Halász-család XIX. század eleji klasszicista kúriáját az 1910-es években építtette át L-alaprajzú, manzárdtetővel borított, neobarokk épületté Halász Gedeon. A homlokzat jobb sarkán négyzetes, zömök, egyemeletes, lapos sátortetős – egykor kupolás – torony található. A hátranyúló szárny udvari oldalán ión oszlopok által tartott mellvédes, félkörívesen kiemelkedő, nyitott középrész húzódik. Az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász família lakta. Az 1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került az épület: a Vörösmarty TSZ irodái működtek itt. Az épület állapota azonban folyamatosan romlott. Megmentésére 2014-ben nyílt lehetőség. 2016-ra megújult a kastélykomplexum és parkja, amely így egyedülálló szolgáltatásokat és élményt kínál a Velencei-tó térségében.

img_20220624_140206.jpg

Az egykor díszes, szépen gondozott tájképi kert nyomokban őrizte még egykori elrendezésének maradványait, így a megújulás során ennek az állapotnak a visszaállítása volt a cél. A történeti telepítésből származó növényzetet megőrizték, a kert útrendszerét az eredetihez hasonló módon visszaállították, a sétányt szobrok díszítik.

A kastély udvarán exkluzív rendezvényhelyszín és étterem várja a látogatókat, a kastélyban pedig számos programot kínálnak a látogatóknak, még szabadulószoba (ami egy régi vasúti szerelvény) is igénybe vehető a parkban.

Szólj hozzá

Utazás Történelem Velencei-tó Túrázás Kastély Kápolnásnyék Halász-kastély