2024. feb 24.

Somogyi-Andreánszky kúria, Alsópetény

írta: Távolban lépkedő
Somogyi-Andreánszky kúria, Alsópetény

Mostanában a friss élményeimről írok szívesen az oldalra, de a régebbi kalandok is sorra kerülnek szép sorban. Ahogy korábban is írtam, 2024 elején rögtön két hétvégét is túrázással töltöttem. Szokásos túratársammal és barátommal egyik hétvégén a Börzsönyben túráztunk (Honti-szakadék, Drégely vára), és visszafelé megálltunk a Cserhát egyik ikonikus váránál is Csőváron. De a túra során egy kastély (inkább azért kúria) is horogra akadt Alsópetényen, ahol egyébként kettő is van.

Alsópetény egy község Nógrád vármegye Rétsági járásában. Első írásos említése 1268-ból származik, ekkor a szomszédos Felsőpeténnyel együtt a Csák nemzetségé volt. 1277-ben ismét említik a települést. A XV. század kezdetén a falut az Alsópetényi család birtokolta. I. Ulászló 1440-ben a Szobi családnak adományozza, majd 1507-ben Werbőczy István birtokába került. Werbőczy itt írta a Tripartitum nevű törvénykönyvet. A török korban a település szinte teljesen megsemmisült, régi temploma elpusztult, melyet később újjáépítettek.

424594180_917024086796192_7035400469722129224_n1.jpg

A településen Nézsa felé haladva érkezünk egy parkba, ahol az 1820-as években épült fel a klasszicista stílusú kúria. Egykori birtokosa Somogyi Antal, a jászok kapitánya volt. A XVIII. század második felében a Somogyi család birtokát Andreánszky Sándor vásárolta meg. Később báró Andreánszky István államtitkár volt a tulajdonosa. Itt született báró Andreánszky Gábor professzor, a magyar paleobotanika nemzetközileg is elismert egyénisége.

Az egykori kúria az idők folyamán elpusztult, a hozzá tartozó park azonban elhanyagolt állapotban, de fennmaradt. Korábban természetvédelmi terület volt, jelenleg helyi védettség alatt áll. Az egykori elpusztult épületet korabeli feljegyzések és egy fotó alapján jelenlegi tulajdonosai teljesen újjáépítették.

A kúria előtt halad el az Országos Kéktúra útvonala, a településen pecsételőhely is van.

Szólj hozzá

Cserhát Utazás Történelem Kéktúra Kúria Túrázás Kastély Alsópetény