2024. sze 28.

Forgách-kastély, Szécsény

írta: Távolban lépkedő
Forgách-kastély, Szécsény

2021 májusában barátaimmal egy igazán kiadós, túrázós hétvégét tartottunk, melynek során megfordultunk a Keleti-Bakony, a Vértes és az Ipoly mente tájain, belekóstolva kicsit a Mátrába is. Ennek egyik állomása volt Szécsény, ahol elidőztünk egy kicsit, így sikerült felfedezni jó pár látnivalót. Az egyik ilyen, a Forgách-kastély volt:

257466571_735822731153499_831710387232749037_n.jpg

Az épület elődje egy középkori várkastély volt, melyet a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás vagy fiai kezdték el építeni a XIV. század második harmadától. Első említése 1456-ból való, mely már várnak nevezi, de később is hol várként, hol várkastélyként említik. A török háborúk során az épület jelentős károkat szenvedett. Koháry István 1690-től folyamatosan renováltatja.

A Forgách család a zálogjogon birtokló Koháry Istvántól visszaváltotta birtokait és építésbe kezdett. Forgách Zsigmond, vagy testvére János építtette a ma is látható barokk épületet 1753-1763 táján. A H alaprajzú, ún. Grassalkovich-típushoz sorolható épülethez felhasználták a középkori várkastély még álló falait.

A kastély előtti díszudvart két oldalt a kertbe, illetve gazdasági udvarba nyíló árkádsor és földszintes személyzeti épületek, kasznár-házak fogták keretbe. A két, négy pilonos, jón faloszlopokkal és kővázákkal díszített díszkapu és a háborúban elpusztult melegház is valószínűleg ennek a klasszicista jegyeket hordó átépítésnek az eredménye. A díszkerítés rácsa a 19. század második felében készült munka.

A kastélyt Pulszky Ferenc vette meg 1846-ban, akinek az 1848-as közszereplése miatt a császári kincstár elkobozta e birtokát és később alaposan lepusztulva kapta vissza. A Pulszky család a századfordulón eladta Gross Jenő ügyvédnek. Tőle 1943-ban Lipthay Béla báró vásárolta meg. Az ötvenes években a kastélyba a Tanács lakókat telepített, a pincét pedig sajtüzem foglalta le. A már a háború előtt is felújításra szoruló épület megfelelő anyagiak hiányában tovább pusztult. 1955-ben került sor a tetőszerkezet cseréjére, ekkor kap sima palafedést az épület. Lipthay Béla a kastélyt a Magyar Államnak jelképes összegért eladta. A műemlék helyreállítása 1969 és 1977 között történt meg.

Az épület 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A kastély ma a múlt századi neves politikus, régész és természettudós, Kubinyi Ferenc nevét viseli és Nógrád megye régészeti és történeti emlékeit bemutató múzeumnak ad otthont. A Forgách-kastély altalaja és környezete régészeti védést kapott. A kastélyhoz egykor északról több hektáros angolpark is tartozott, melyet Forgách József létesített a XIX. század elején és ma természetvédelmi terület.

Szólj hozzá

Utazás Történelem Túrázás Kastély Szécsény Forgách-kastély Távolban lépkedő