2024. jan 09.

Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium, Csongrád

írta: Távolban lépkedő
Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium, Csongrád

A Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium Csongrád város és Csongrád-Csanád megye egyik legrégibb középiskolája. A főépület 1913-1914-ben épült Ybl Lajos tervei alapján magyaros, szecessziós stílusban. A kivitelezést többek között a szentesi Szabó fivérek cége végezte. Az építési költséget a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium állta, meghatározó volt az építkezés keresztülvitelében Sohlya Gyula csongrádi főjegyző szerepe. Az épület homlokzatának földszintjén középen, a díszes kapuzat látható. A második emeleti két szélső ablak fölött színes, majolikából készült, indás virágdísz, a középső ablak fölött pedig angyalos, koronás magyar címer található. Díszpárkány halad végig a homlokzat és az északi oldal falsíkján. A homlokzatot plasztikus, féloszlopokkal és domború karéjokkal kiemelt bejárat, illetve kontyolt tetős oromzat emeli ki. A főhomlokzat tükörszimmetrikusnak tűnik, az épületet valójában finoman összehangolt aszimmetria jellemzi, amelyet a funkcionális elrendezés indokol. Alaprajza hozzávetőlegesen L alaprajzú, az udvar felé néző folyosóval. A kétkarú főlépcsőház a főbejárattal szemközt helyezkedik el. Az Apponyi utcai szárnyhoz csatlakozik az egykori igazgatói lakás kúptetős tömege, amely egykor középfolyosós, L alaprajzú, önálló bejárattal rendelkező lakrészt képezett. Az Andrássy utcára néző szárny mélyen a telekbe nyúlik. Itt látható az épület funkcióját vizuális eszközzel is a szemlélő tudtára adó bagolyábrázolás. Hasonló, vakolatba mélyített technikával (sgraffito) készült díszítmény látható az ellenkező oldalon is, amely az épület faragott-vésett faelemeinek véseteire utal. Az épület díszítményei is összehangoltak tehát, felfedezhetők a csongrádi népi építészet fadeszkás oromzatainak szívmintáira rímelő motívumok, a székelyföldi fejfák X alakos faragásait idéző vésetek, illetve a piros-fehér-zöld polikrómia. A díszítés különböző irányzatok jegyeit mutatja. A ma is látható homlokzati címer az 1950-es években eltávolított címer helyére került, Probstner János kecskeméti keramikus, a Nemzetközi Kerámia Stúdió akkori művészeti igazgatója és felesége Jona Gudvardardóttir keramikus alkotása 1989-ből.
319056440_1020024992733270_6856932759834642521_n.jpg

Az iskola kezdetben a szentesi gimnázium kihelyezett intézménye volt, mely a Polgári Fiúiskolában kapott helyet. Az első világháború idején vöröskereszt kórház működött az épületben, a gimnáziumi oktatás 1920. november 13-án indult meg itt. Az 1925/26-os tanévtől a gimnázium önálló lett, Csongrádi Magyar Állami Szent Imre Gimnázium néven. 1948-ban megszűnt a Polgári Fiúiskola, a polgári iskola intézménytípusa, az épület ettől kezdve kizárólagosan a gimnáziumnak adott helyet. 1951 óta Batsányi János nevét viseli. Később az iskola oktatási profilját bővítette a szakközépiskolai képzés, illetve az érettségi után történő felnőttképzések.

Novák Istvánné építész és Rományi László belsőépítész tervei alapján 1989-ben új szárnnyal bővült az intézmény (Kéképület). Ebben az épületrészben a Dr. Fehér Ede Könyvtár és további hat tanterem kialakítása valósult meg. Rédeiné Bondor Klára tervei nyomán, 2001 őszén újabb épülettel gazdagodott az iskola (B épület). A Szent György utca sarkán felépült objektum jelentősen javította a tárgyi feltételeket: 106 fős leánykollégium, öt tanterem, tornaterem, melegítőkonyha, étterem, tankonyha, orvosi rendelő, klubhelyiség szolgálja a nevelő-oktató munkát. Az intézmény jól felszerelt előadótermekkel, informatika termekkel, két tornateremmel, multimédiás nyelvi laborral, rajzműhellyel és kb. 20.000 kötetes könyvtárral is rendelkezik. Az iskola aktív tagja az Ökoiskolák Hálózatának.

Szólj hozzá

Utazás Történelem Csongrád Túrázás