2024. okt 24.

Gábor Áron szobra, Kézdivásárhely

írta: Távolban lépkedő
Gábor Áron szobra, Kézdivásárhely

Az egyik székelyföldi 4 napos kirándulásom során maradt egy kis idő Kézdivásárhely felfedezésére is. Különösen tetszett a város történelmi központja, a főtere és az ott felállított Gábor Áron szobor. Szép, kulturált környezet és kiváló történelem ápolás.

Kézdivásárhely a Kárpát-medence olyan magyar többségű városa, mely a legkeletebben található, az egykori Kézdiszék központja. A Felső-háromszéki-medencében, a Feketeügy lapályán, a Torja-patak mellett fekszik. Lakosságának döntő többsége magyar. Már a római korban lakott település volt, persze más néven. A város jelenlegi neve arra utal, hogy már a középkorban vásáros hely volt, a Kézdi előtag pedig arra utal, hogy az itteni székelyek Szászkézd vidékéről valóak. Az 1848-49-es szabadságharcban a székelyek védelmi központja.

3491282.jpg

Gábor Áron az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legendás ágyúöntője és tüzértisztje volt. Vezetése alatt Kézdivásárhelyen jelentős hadianyaggyártás folyt, az ágyukat, melyek a forradalom alatt sok szolgálatot tettek, maga öntötte. Teljes erejével, minden tudásával és képességével igyekezett segíteni a magyar szabadságharc ügyét. Végül a kökösi csatamezőn vesztette életét. Először Uzonban, majd Eresztevényben temették el, itt található sírhelye a református templom kertjében.

1942-ben szoborpályázatot hirdettek, amelyen 40 művész vett részt. Nagyvarjasi Oláh Sándor Gábor Áron szobrát előbb Nagyváradon, majd 1971-ben Kézdivásárhely főterén állították fel.

Szólj hozzá

Utazás Történelem Székelyföld Kézdivásárhely Túrázás Szobor Gábor Áron Távolban lépkedő