2024. ápr 04.

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy, Szilvásvárad

írta: Távolban lépkedő
Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy, Szilvásvárad

2023 októberének első hétvégéjén ismét egy tartalmas, túrázós hétvégét töltöttünk barátaimmal. Pénteken és vasárnap a TTT Kupa volt főszerepben, de szombaton kitaláltuk, hogy menjünk el Szilvásváradra és környékére. Mindannyian voltunk már ott, de a többiek legutóbb csak gyerekkorukban, én meg szintén gyerekkoromban a családdal, meg 10 évvel ezelőtt is. Így is tartogatott újdonságokat a hely. Korábbi emlékeinkhez képest sokkal jobban kiépült az infrastruktúra és a látnivalók köre. Sikerült bejárnunk a Szalajka-völgyet – melynek végétől kisvasúttal tettük meg a visszafelé vezető utat – és Szilvásvárad más részeit is (kastély, körtemplom). Majd átmentünk Bélapátfalvára, és hazafelé még Sirokon is megálltunk a várnál, valamint a vele szemben lévő Barát- és Apáca-sziklákat is megmásztuk.

434018179_896222875848326_5879357020616255450_n.jpg

A Bükki Nemzeti Parkban, a Szilvásváradhoz közel található Szalajka-völgy mélyén fekszik Magyarország egyik legismertebb és legszebb vízesése, a Fátyol-vízesés. A Szalajka-patakon lefolyó, 17 méter magas és 17-18 lépcsőfokból álló vízesés kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. Nevét egyes elméletek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta. A mésztufa lépcsők kialakulásának folyamata abból áll, hogy a csapadékvíz a talajon keresztül az alapkőzetbe, a mészkőbe szivárog. A víz a benne lévő szénsavtartalom miatt feloldja a mészkő mésztartalmának egy részét. Majd a karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) a felszínre törnek és a Szalajka-patakot táplálják. Ezekből, a feltörő vizekből az oldott szén-dioxid egy része elillan és megkezdődik az oldott mésztartalom kiválása. Az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát, ezek alkotják a mésztufa lépcsőket. Az egész folyamatot felgyorsítják vízben megtelepedő mohák és moszatok, mivel a létezésükhöz szükséges szén-dioxidot elvonják a vízből, az elhalt növényi részek pedig a gát peremét magasítják tovább. Ezeket fátyolként lepi be az oldott mészkő, újabb és újabb teraszokat hozva létre. A kőzetet a Bükkben darázskőnek is nevezik, mivel az a növénymaradványok elkorhadása után lyukacsossá válik.

A vízesésnek hivatalos címe is van: Kertekalja u 5. szám. Előtte a Pisztrángos tó és a Szikla-forrás, utána a Sipovics tengerszem (vagyis a Felső-tó) és az Istállós-kői-barlang található. A vízesés mellet húzódik a Gloriett-tisztás, ahol az erdei kisvasút is megáll.

Szólj hozzá

Utazás Természet Túrázás Szilvásvárad Vízesés Szalajka-völgy Fátyol-vízesés